Rolex

Perfecte Rolex GMT-Master II “Batman” – bezel CU research

Vanaf 1954 was de bezel van de GMT-Master II gemaakt van plexiglas, met de kleur- en witte indexen op de achterkant gedrukt. Van 1959 tot 2007 maakte Rolex zijn bezels van aluminium en schilderde ze in kleur door te anodiseren. Sindsdien is kleur gevolgd op banen gemaakt van zirkonia-keramiek. Een eenkleurige bezel was standaard, aangezien een tweekleurige baan technisch onmogelijk leek. Maar Rolex zette zijn onderzoek voort en vond in 2013 een oplossing voor de eerste Batman. Het bedrijf ontwikkelde en patenteerde een proces voor monochromatische bezels waarbij metaalzouten aan de helft van de bezel worden toegevoegd voordat deze in een oven met warmte wordt behandeld. De uiteindelijke kleur ontstaat door het horloge gedurende meer dan 24 uur in een oven op 1600 graden Celsius te sinteren.
Het tweede probleem was het bereiken van de gewenste rode kleur voor de blauw-rode Pepsi-omlijsting, aangezien er geen op mineralen gebaseerde pigmenten een rijke rode kleur konden produceren. Na jaren van onderzoek begon Replica Rolex te vertrouwen op keramiek op basis van aluminiumoxide met de toevoeging van chroomoxide, magnesiumoxide en zeldzame aardmetalen om het rode gedeelte van de keramische lunette te produceren. Om de blauwe kleur te verkrijgen, werd de helft van de bezel opnieuw verzadigd met een metaalzoutoplossing alvorens te worden gesinterd.
De bezels van Batman en Pepsi zijn gebaseerd op verschillende keramische stoffen, namelijk zirkoniumoxide en aluminiumoxide, wat verklaart waarom de blauwe kleur van de twee bezels er zo verschillend uitziet. Op ons testhorloge ziet de blauwe kleur er veel helderder uit dan op het nieuwe Pepsi-model. Invallend licht speelt echter een grote rol in onze perceptie van kleur, en zoals gewoonlijk zijn er subtiele verschillen tussen de Pepsi-randen.
Beide materialen die worden gebruikt om de baan te vormen, condenseren en krimpen tijdens het sinterproces en moeten met diamantgereedschappen tot exacte afmetingen worden bewerkt. Om ervoor te zorgen dat de cijfers perfect leesbaar blijven, is de hele ring gecoat met platina met behulp van een PVD-proces en vervolgens zorgvuldig gepolijst om het edelmetaal in de verzonken stippen en cijfers achter te laten. Rolex patenteert beide processen. Behalve dat ze krasbestendig zijn, hebben keramische randen het extra voordeel dat ze UV-bestendig zijn en niet vervagen.